Sunday 6 April 2014

Moi @ Nasi Air



Assalamualaikum...

Moi sup aka Nasi air.. Mesti pernah dengar kan.. cuma proses penghasilan je la lain sikit.. Lain orang lain caranya.. Kalau nak diikutkan moi ni makanan keturnan family kami lah.. Memang dr kecik dah diajar makan ni..

Nenek berasala dari keturunan cina.. Jadi moi ni makanan biasala bagi orang cina.. Moi ni pun ada banyak versi sebenarnya.. Terpulang pada individu tu nak masak macam mana.. Tapi kalau kami xde la pula buat sup.. Just air dari sup sayur tu je..

Kalau ikut yang orang buat di kedai cuma nasi dengan sup then letak la telur masin n ayam yang dicarikkan.. Tul x.. Hehehe..

Ok jom kita tengok dulu Moi cara Aida family hehehehehe...



Bubur Nasi

Masak macam biasa seperti buat bubur nasi..



Kacang panjang tumis.

Kacang panjang - potong dalam 1 inci
Udang
Bawang putih
Perasa

cara-cara..

- tumiskan bawang putih kemudian masukkan udang tadi.. Tumis sehingga naik bau dan masak
- masukkan kacang panjang tadi dan perasakan.. Masak sehingga kacang layu sedikit.. Kalau saya suka yang rangup so saya tak kan tumis lama supaya kacang xlecur.



Sayur kangkung/ Bayam.

Bahan-bahan
Seikat sayur kangkung/bayam
Sedikit bawang putih
Udang
Perasa
Air

Cara-cara
-tumiskan bawang putih bersama udang sehingga naik bau
- masukkan sayur kangkung atau bayam
- masukkan air dan perasakan..
- dah layu semua sayur tu boleh tutup api



Lobak Masin Goreng

Bahan-bahan
Lobak masin - dipotong dadu dan dibasuh tuk hilangkan masin sedikit
telur

Cara-cara
- tumiskan lobak masin tu sehingga layu..
- pecahkan telur dan gaul bersama...



Terung Sambal

Bahan-bahan
- 1 biji terung - dibelah 4 dan potong nipis
- Cili kering mesin
- asam jawa
- bawang merah dan putih
- belacan
- perasa

Cara-cara
- Mesin cili kering bersama belacan.
- tumis bawang merah dan putih sehingga layu... Masukkan cili kisar tadi.. Tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan air asam dan terung tadi.. tumis sehingga terung2 tersebut layu dan perasakan..


Sambal

Bahan-bahan
- Cili kering mesin
- asam jawa
- bawang merah
- belacan
- perasa

Cara-cara
- mesin kesemua bahan dengan air suam dan perasakan..

Bahan sampingan
telur masin
ikan masin

Dah siap kesemua bahan dia.. nyum-nyum.. all time favourite.. Sedap nih..




No comments:

Post a Comment