Monday, 14 July 2014

Samperit Susu


Assalamualaikum... 

Sedar tak sedar dah 16 hari kita sebagai umat islam berpuasa.. Sekejap je masa berlalu.. Bila dah lama macam ni apa lagi musim buat kuih raya la.. Agak malas juga sebenarnya nak buat tapi bila anak dah request kesian pula kan kalau tak buat..



So untuk kuih yang pertama saya buat kuih samperit susu.. Kuih ni senang je nak buatnya sebab hanya guna 3 bahan je.. sangat2 simple..



Ok jom kita tengok bahan tuk samperit susu ni..

SAMPERIT SUSU

250 gm butter
1/2 tin susu pekat (aida guna tin yg 500gm)
600 gm tepung jagung




Cara-cara...

1- Gaulkan butter bersama susu sehingga sebati
2- Masukkan tepung sikit-sikit hingga mendapat doh yang lembut..
3- Terapkan ke dalam acuan samperit dan tekan atas dulang...





Untuk mendapatkan tone warna yang macam ni.. Saya bahagi doh kepada dua bahagian.. Satu bahagian aida warnakan dengan pewarna pink.. Lagi satu bahagian biar warna asal. Ambil sedikit kedua2dua warna dan gabungkan kedua-dua masukkan dalam acuan dan tekan.. simple je






Yang bestnya pasal resepi ni... dah la simple.. senang nak buat.. Cepat.. dan yang paling best bila bakar kuih ni tak kembang atau bunganya jatuh.. Kekal je macam masa sebelum bakar...



Ha ni pin selepas bakar.. Nampak kan.. sama ja bunga dia masih lagi elok... dah siap masuk balang.. smpan.. Ni pon banyak dah hilang dek budak2 tu.. Suka betol makan biskut raya


Bagi yang bertanya ni la acuan yang saya pakai.. Acua samperit tembaga pecah 15.. Acuan ni sekarang memang susah dah nak cari.. Tak banyak orang jual... dan dengar kata kat Alor star ada lagi..



10 comments:

  1. Replies
    1. suhu saya bakar dalam 130... tapi bergantung juga pada oven masing2 ye sebab tahap kepanasan dia lain.. satu dulang saya bakar +/- dlm 5 min..

      Delete
    2. Only 130 degrees celcius? and 5mins?
      Cukup panas dan bole masak ker dlm masa 5mins?

      Delete
    3. sebenarnya suhu kepanasan ikut oven masing2.. setiap oven tahap kepanasan dia berbeza.. kalau sis takut sis blh guna 170 degree. kalau oven saya guna high heet nanti biskut akan jadi hangus d bawah..

      Delete
  2. Cantiknyer....boleh snap acuan tak?

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti saya masukkan gambar acuan tu ye.. acuan tembaga pecah 15

      Delete
    2. gambar acuan saya dah masukkan ye... :)

      Delete
  3. Npe sy BT bnga dia jtuh..sy guns mjerin

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin awak terlebih mix gula dengan marjerin tu.. tapi better guna butter la...

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete