Wednesday, 28 October 2015

Nasi Daging dengan Air Asam... Utara pnya stail..


ASSALAMUALAIKUM.....

Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk bernafas di atas muka bumi ni... Banyak kejadian akhir2 ni yang jadi.. Takut pun ye juga... Maklumlah amal ibadat pon xbetul lagi kan. 

Ok, baru-baru ni aida ada buat nasi daging kat rumah. Nasi daging ni kiranya dalam sebulan mesti kena buat juga la ceritanya.. Sebab kan sedap.. hehehehe

Ada certain tempat or orang dorang akan buat beberapa jenis lauk untuk dimakan dengan nasi daging ni. Maybe tak boleh kot rasa tak complete makan cam ni ja.. Tapi aida dah terbiasa dari kecik n resepi asal katanya memang macam ni.. Hanya nasi, daging dengan air asam... Tapi cukup kot aida rasa dan mantopp dah macam ni....



Kalau letak lauk macam-macam dah hilang pula rasa asli nasi daging tu sendiri. Sebab tu pon aida prefer buat macam ni je.. Ni kalau buat ni memang kena buat banyak. Sebabnya anak2 n hubby memang akan makan banyak menambah nambah.. Ha part ni yang i suka.. Rasa berbaloi bercerau peluh kat dapur tu kalau dorang makan bertambah.. Nikmat tak terkata.


Ni nasi daging versi aida la ye.. Kadang ada orang lain buat cara dia.. Biasala dalam memasak ni xde yang salah tak ada yang betul.. Semua nya terpulang pada citarasa masing-masing


Untuk air asam ni aida tak letak kerisik. Kalau nak letak pon boleh tak de masalah.. Ada certain orang dia suka letak sos.. Tapi tekak aida suka yang asal macam ni.. Ori.. Lebih sedap.. Lebih nikmat hehehhe.. So kalau korang ada resepi air asam sendiri boleh je nak guna resepi korang . Tak de paksaan ye...


Nasi Daging Utara Dengan Air Asam

AIR ASAM
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 batang cili hidup
4 batang cili padi
2 inci belacan
air asam secukupnya
garam
gula
kerisik (yang ni optional. ada boleh xde pon boleh)

Cara-cara
-blend cili, belacan, air asam jawa hingga lumat. Kadang aida just gaul biasa ja sebab anak2 tak tahan pedas so tak nak kuah tu pedas sangat
-kemudian campur semua bahan dan gaul rata.
-perasakan 


NASI
1 kg daging - 1/2 aida rebus lg 1/2 aida masukkan dalam nasi.. Yang rebus tu air rebusan jangan buang ye
6 cawan beras
8 cawan air rebusan daging
1 cawan susu cair
3 sudu besar minyak sapi
1 tin tomato soup
4 sudu besar rempah kurma
3 helai daun pandan

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 biji bunga cengkih
3 biji pelaga
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-cara
-Panaskan minyak sapi, masukkan bahan tumis dan tumis hingga wangi dan layu
-Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga rempah garing
-Masukkan tomato soup, susu, air rebusan daging, beras dan daging yang belum direbus
-perasakan dengan sedikit gula dan garam
-tanak sehingga nasi masak. Aida part ni aida tuang masuk rice cooker masak dlm tu je hehehehe...









SELAMAT MENCUBA

14 comments:

  1. Salam..
    Tomato soup tu tomato puree ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan dear... lain2.. soup cair sikit.. tapi tin dia sama ja cam tomato puree.. bahagian tu juga lau nak cari tomato soup

      Delete
  2. Daging yang separuh dah rebus tadi mana?... ada tak sambal lain selain dari kuah asam ni yang kita boleh makan ngn nasi daging ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. setengah yang rebus tu potong2 mkn dengan nasi... normally nasi daging memang makan dengan air asam je sis

      Delete
  3. Air untuk masak nasi tu memang kena lebih ye? Sbb daging serap air tu ke? Takut nasi mentah pulak kalau kurang air 😭 Kalau 3 pot beras, air banyak mana? Mintak tolonggg 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. air slalunya masak nasi apa pon sukatan memang lebih dari sukatan nasi yunk.. banyak atau sikit tengok jenis beras... so untuk 3 pot u ni u tgok la slalu u masak nasi biasa berapa pot pakai air.. contoh kalau 3 pot nasi guna 4 pot air so tuk nasi daging ni guna 3 pot air rebusan 1 pot susu cair.. faham tak

      Delete
    2. guna beras biasa ke basmathi?

      Delete
  4. guna beras biasa ke basmathi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak guna beras mana2 pon blh.. yg ni saya guna beras biasa sja

      Delete
  5. kalo xltak tomato soup tu blh x sis..lg 1 susu tu kte msuk ble yet..bras kte goreng skli ngn bhn tumis yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuk resepi ni saya gunakan gak tuk memberi rasa.. xnak guna bnyak letak skit pon xpe.. beras sus ada tu saya tulis masukkan selepas tumis rempah.. nk goreng dulu beras bersama rempah pon blh.. nnti saya up lagi satu resepi tanpa tomato soup dan susu ye...

      Delete